Demonstratie

 

Tijdens 40 jaar NBV zal een demonstraties verzorgd worden door Václav Novák en Carlos van der Vaart.
 
Václav Novák
demo

Václav Novák is geboren op 27 januari 1952.

Zijn interesse in bonsai groeide enorm na een lezing van Mr. Hideo Kato (Japan) in Praag in 1982. In het begin was bonsai slechts een hobby, maar later werd het ook zijn werk. In 1990 richt hij in zijn geboorteplaats Libochovice dan ook een bonsai centrum op. Samen met zijn zakenpartner Karel Kalouš  ontwerpt hij tuinen en kweekt bonsai.

Sinds 1999 richt hij zich alleen nog maar op bonsai. Hij organiseert seminars, geeft demo's en toont zijn bonsai in Tsjechië en ver daarbuiten (o.a. Europa, Mexico, Zuid Afrika, Brazilië etc.).

Václav is mede oprichter van Bonsai Club Libochovice (opgericht in 1990) en initiator van de oprichting van de  Tsjechische Bonsai Vereniging, welke in 1998 toegetreden is tot de EBA.


Bonsai van Václav Novák zijn te zien in het naslag werk van de 4deh World Bonsai Exhibition 2001 (in Munchen), maar ook in naslagwerken van de Ginkgo Awards (nr's 1, 2, 3, 4, en 5), Premio Olea 2005 en verschillende Bonsai Magazines over de hele wereld.
 
Carlos van der Vaart
 Carlos van der Vaart woont in Nederland en is geboren in Maassluis, een kleine plaats onder de rook van Rotterdam.

Carlos is een full time interieur designer-architect. Naast zijn werk is zijn grootste passie bonsai.
Zijn waardering voor de natuur en de Japanse cultuur en kunst was op jonge leeftijd al zichtbaar. Met deze achtergrond en de aanschaf van een kleine boom bij een lokale bloemenwinkel kocht, startte zijn interesse in bonsai. Dit was in 1992. Hij begon alle beschikbare boeken over bonsai te lezen en sluitte zich aan bij een plaatselijke bonsai vereniging.

Na het winnen van de Europese New Talent Contest, in Munchen Duitslan, in 1996, raakte hij meer en meer betrokken in de bonsai scene.

Veel van zijn bomen hebben verschillende nationale en internationale prijzen gewonnen. Daarnaast heeft hij veel workshops en demo's gegeven in heel Europa. Door zijn vele reizen heeft hij zijn kennis en technieken over bonsai weten te verfijnen tot zijn huidige top niveau.